Att utvecklas som musiker

Spela, spela och spela lite till Det finns bara ett sätt att bli utvecklas som musiker, och det är att ägna sig åt musiken. Spela och spela och spela; lyssna och lyssna och lyssna. Spela för att det är kul, inte för att du borde eller måste. Om du inte vill, så gör det inte. Men om du vill, om du verkligen älskar det, gör det så ofta du kan. Inte för att det är bra i sig, inte för att du blir bra av det, utan för att du älskar det. 

När du lyssnar på musik vidgar du ditt inre. Du lär dig saker du inte visste fanns innan. Ju mer musik du hör, desto finare musik kan du skapa, och desto mer intressant blir den. Det är det det handlar om, inte om att öva upp dig till perfektion på att spela ett instrument, utan att använda instrument för att förmedla någonting – en känsla, en stämning, en idé.

Att utvecklas som musiker

Att kunna spela ett eller helst flera instrument hjälper dock. Det ger dig fler möjligheter till musikaliska upptäckter, och gör att du lättare kan uttrycka dig musikaliskt. Att köpa instrument kan också vara fantastiskt för kreativiteten. Men det är inte nödvändigt. Inget är nödvändigt, utom passionen. Du behöver inga instrument. Rösten räcker, och om du inte vill sjunga kan du använda vilket annat föremål som helst som råkar finnas till hands. Det är verkligen sant, att allt kan vara musik. Det viktigaste är att bara göra, och inte bry dig om vad någon annan tycker.

Sök det sanna och fina, så länge du tycker om det betyder inget annat någonting. Känsla Musik är ett vapen i fredens tjänst. Den är också en oerhörd naturkraft och en underbar medicin. För den som spelar såväl som för den som lyssnar. Musik är välgörande och läkande. Försök förändra någon eller något med din musik. Försök beröra någons inre. Börja med ditt eget. Om du skriver musik, skriv något betyder någonting.

Om du inte skriver musik, börja med det. Om du spelar, spela som om ditt liv hängde på det. Om du sjunger, mena varje ord. Och det allra viktigaste – gör aldrig något falskt. Var ärlig mot dig själv, och i förlängningen mot andra. Musik är något fantastiskt eftersom vi genom den kan vara helt öppna mot varandra på ett sätt vi annars aldrig kan. Därför: ge dig hän.